Automobilska industrija Srbije ima tradiciju dugu više od 70 godina i danas predstavlja jedan od najistaknutijih sektora u privredi Srbije. Rad u ovoj industriji, pogotovo u prodajnom delu, predstavlja „posao iz snova“ za veliki deo muške populacije. Brend BMW kao jedan od segmenata rada Delta Motors-a u Srbiji, prepoznatljiv je po inovativnosti, znanju, efikasnosti i profesionalizmu. Kakve su šanse za zapošljavanje, u kom smeru će se razvijati ovaj segment, kakve su prilike za napredovanje i edukaciju, kako je to godinama raditi u sektoru prodaje automobila i kako postati dobar kandidat za takav posao, saznaćemo od Daria Vlačića, Direktora prodaje kompanije Delta Motors.

Predstavite se ukratko i predstavite svoj rad u nekoliko rečenica.

Naučen sam da je rad veoma važan u životu mladog čoveka, tako da sam svoju „poslovnu karijeru“ započeo odmah nakon završene srednje škole.Tokom studiranja radio sam u magacinu, a prva prodajna iskustva stekao sam u maloprodaji dečijih igračaka i opreme.

Moj dečački san je bio rad sa automobilima. Prilika da se okušam u automobilskoj industriji ukazala mi se 2011. godine tokom master studija, kroz dvomesečnu praksu u kompaniji Delta Motors. Danas sam u istoj kompaniji, gde se od janura 2020. godine nalazim na poziciji Direktora prodaje.

U kojoj meri po Vašem mišljenju automobilska industrija, kao jedan od najistaknutijih sektora u Srbiji, ima tendenciju daljeg razvoja i podizanja nivoa aktivnosti koje se sprovode u našoj zemlji?

Prostora za dalji razvoj itekako ima, pre svega kroz jačanje sinergije između sektora prodaje, postprodaje (usluga servisa) i marketinga. Potrebno je poslovanje jasno usmeriti na potrebe kupaca i staviti ih u fokus. Takođe, vrhunska usluga i tretman klijenata, baš kao što to rade vrhunski hoteli, i naravno praćenje i pamćenje njihovih interesovanja i potreba.

U procesu prodaje se sve veoma brzo odvija, nemate puno vremena na raspolaganju, tako da nema ni prostora za grešku. Klijent od vas očekuje kompletnu uslugu i rešenje za sve svoje potrebe na jednom mestu.

Kakav je odnos broja zaposlenih u ovom sektoru koji rade u postprodaji i prodaji?

Odnos zaposlenih u prodaji naspram broja zaposlenih u postprodaji je 1:3. Takođe, tu su, ne manje važne službe podrške prodaji i postprodaji – logistika, razvoj dilerske mreže, marketing, projekti i, naravno, finansije.

Koliko je pomenuti sektor otvoren po pitanju zapošljavanja ekonomista? Da li potreba za novim kadrovima ima tendenciju rasta, stagnacije ili pada?

Naše poslovanje je veoma otvoreno za angažovanje mladih ljudi. U tom smislu nismo isključivi po pitanju formalnog obrazovanja. Delta Holding, čija je članica i kompanija  Delta Motors, je početkom ove godine zaposlio 8. generaciju Mladih lidera kojima se pruža prilika da se godinu dana profesionalno usavršavaju u našim kompanijama. Trenutno u Delta Motors-u imamo dva Mlada lidera, u sektoru finansija i razvoja dilerske mreže. Ove godine nastavljamo sa još jednim zanimljivim programom za talente koji se zove „Compass“, pa će neki od vaših studenata moći da čuju zanimljiva iskustva i vredne savete vodećih menadžera Delte. Ako govorimo o kompaniji Delta Motors, stepen fluktuacije je veoma nizak, ali put da se neka mlada osoba dokaže i sama sebe „preporuči“ je upravo njeno zalaganje tokom višemesečne prakse.

Koja znanja i veštine možemo nazvati ključnim za diferecniranje kandidata (ekonomske struke) pri selekciji za posao u ovoj oblasti?

Ako govorimo o oblasti autoindustrije, jezičak na vagi među svim neophodnim veštinama može biti strast prema automobilima i praćenje aktuelnosti iz ove oblasti. Ono što je bitno jeste da postoji izražena želja za učenjem i usavršavanjem, visok stepen organizovanosti i odgovornosti, posvećenost, analitičnost, ali u skladu sa pozicijama očekuje se visok nivo tolerancije na stres i, naravno, brige o klijentima.

Delta Motors po osnovu ekskluzivnog ugovora predstavlja BMW grupaciju u Srbiji i Crnoj Gori i bavi se poslovima maloprodaje, veleprodaje i postprodajnim aktivnostima. Kakvi su planovi za budućnost ?

Trenutno poslovanje BMW grupacije u Srbiji i Crnoj Gori obuhvata i Delta Motors, ali i sve naše dilere. Svi oni moraju poštovati BMW standarde, baš kao i naša kompanija, i raditi u skladu sa zahtevima BMW grupe koji su dosta strogi. Postoje procedure i pravilnici za svaki segment posla – od toga kako hostesa na ulazu dočekuje klijenta, preko organizacije događaja i predstavljanja novih modela, sve do načina na koji se vrši isporuka vozila klijentu koji je kupio nov automobil.

Što se tiče opštih smerova koje ćemo pratiti u budućnosti, oni će svakako biti u skladu sa odlukama BMW AG. Trenutno se u prodaji i marketingu, ali i postprodaji, sve više okrećemo digitalnim kanalima – društvenim mrežama, oglašavanjima na web portalima, svakodnevno ažururamo svoje sajtove i vodimo računa da budu klijentu jednostavni za pretraživanje.

Klijenti imaju sve manje vremena i strpljenja za sadržaje koji traju duže od 2-3 minuta, tako da će se YouTube sigurno u budućnosti izdvojiti kao jak medij za predstavljanje sadržaja, što se pokazalo i tokom vanrednog stanja, kada smo upravo ovaj kanal iskoristili za nenametljivo predstavljanje svojih modela i usluga.

Već smo usvojili naviku organizovanja online sastanaka sa inoprincipalom i interno, ali sada se pokreće i mogućnost online sastanka i sa klijentom i online konfigurisanja vozila. Čitav svet se okreće potpunoj digitalizaciji i obavljanju kupovine na internetu, zašto bi sa prodajom automobila bilo drugačije?

BMW Srbija je generalno lider na tržištu kada su u pitanju inovacije – prvi smo uveli VR – virtuelni prezenter automobila zahvaljujući kome klijent može “osetiti” automobil čak i pre nego što stigne u salon, odmah nakon lansiranja modela. Lansirali smo online shop za kupovinu „lifestyle“ opreme naših brendova – BMW, MINI i BMW Motorrad; imamo opciju online zakazivanja servisa, zatim uslugu za klijente servisa CitNow, koja omogućava klijentu pre svega veliku uštedu vremena, jer kada ostavi auto u servisu nema potrebe da ponovo dolazi, već na video snimku koji mu pošaljemo elektronskim putem, može da sagleda sve veoma transparentno i donese odluku o eventualnom dodatnom servisiranju.

Kakav je sistem dodatne edukacije zaposlenih u BMW grupaciji? Da li zaposleni tokom rada imaju kontinuirano usavršavanje?

Kompanija Delta Motors ima visoke kriterijume u svakom segmentu svog poslovanja. Ciljevi koje sebi postavljamo su veoma ambiciozni i naša kompanija ne bi mogla uspešno da ih ispunjava da nema izvanredan tim sastavljen od stručnih ljudi. Mnogi od naših zaposlenih su pravi eksperti u svom poslu, ali i pored toga neophodno je njihovo stalno usavršavanje. Zapošljavamo dva tehnička trenera koji u skladu sa potrebama kompanije definišu planove stručnih obuka, kao i razvojne planove za zaposlene u postprodaji. Oformili smo trening centar gde je tokom 2019. realizovano 324 sata internih stručnih obuka. Pored toga, u organizaciiji HR službe sprovedeno je i 1641 sat eksternih obuka.

Zašto ste odabrali baš ovaj sektor za Vaš karijerni put?

Automobili su mi bili omiljene igračke, na spavanje nisam nosio plišanog medu, nego autiće.. Kako sam rastao postali su mi hobi i opsesija. Znači da nisam prestao da se igram, samo su igračke porasle, a igra je jedino zanimljiva sa kvalitetnim drugarima.

Ključ uspeha je raditi ono što volite, još ako se tu umešaju ambicija i talenat, nema greške. Poznata je misao – „Izaberite posao koji volite, i nećete morati da radite nijedan dan do kraja života.“

Koliko mladi ljudi imaju ispravnu percepciju o radu na realnom tržištu nakon završenog fakulteta? Da li BMW grupacija u Srbiji otvara šansu za neki vid prakse?

Tek nakon završenog fakulteta, počinje pravi fakultet. Mladi imaju niz prilika da kroz praksu steknu znanja i iskustva. Trudom i zalaganjem, praksa vrlo lako može preći u stalan posao. Moj primer je upravo takav.

Delta Motors, kao predstavnik BMW-a u Srbiji, pruža mladima priliku za lični razvoj i profesionalno usavršavanje kroz stručnu praksu od dva meseca. Studentima dajemo priliku da prve korake u karijeri naprave u najmodernijem poslovnom okruženju, sa vrhunski kvalifikovanim mentorima.

Za kraj, šta biste poručili mladima? Kojim putem da idu kako bi i njihova “Vizit karta” nekada bila vidljiva?

Put je pun krivina, uspona i ponora. Nije bitno kojim BMW-om vozite trku, pobediće ne onaj koji najbolje vozi, jer u trci ne pobeđujete sami, pored vas su suvozač, ali i ceo vaš tim u boksu. Nemojte nikada zaboraviti da bez njih ispadate na prvoj krivini…

Kontakt:

Mail: dario.vlacic@bmw.rs

Kristina Petrović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *